de wereld van het Fort
de wereld van het Fort
De wereld van het Fort
Fortificaties of vestingwerken voeren ons een andere wereld binnen.
We proeven de sfeer van vroegere vechters met hun burchten en ridders met hun kastelen.
Maar er lopen ook verbindingslijnen naar moderne militairen met hun bunkers vol geheime wapens.
Forten maken vanaf vroeger op slimme wijze gebruik van allerlei natuurlijke wapens: op een heuvel of berg zie je de vijand beter en ben je zelf moeilijker te bereiken. Van de berg af schiet je makkelijker, dan tegen de berg op. Een waterloop bepaalde hun ligging of een pad door een moeras. Of men streed met het water als wapen en zette landerijen onder water zodat de vijand niet verder kon oprukken.
Ondertussen zijn tegenwoordig de forten echter door hun manschappen verlaten en liggen ze meestal verscholen achter de bomen verborgen in het groene land. Waar eens kanonnen bulderden zingen nu de vogels het hoogste lied. Landerijen die onder water moesten worden gezet zijn nu bloeiende polders.
Je kunt de oude fortificaties dan ook beleven als een natuurterrein: rust ruimte uitzicht met bijzondere planten of dieren. Een waardevolle plek van ontspanning. Maar velen zullen ook de onderhuidse spanning van het bolwerk beleven: hier spande het er om. Er is aanval en verdediging. Het leven is niet onbedreigd. Er is struggle for life, struggle for better.
Fort Amstelhoek is onderdeel van de stelling van Amsterdam. Met een ingewikkeld stelsel van sluizen, kanalen en rivieren ( de Amstel) bouwde men rond 1900 een onneembare ring van inundatie gebieden rond de hoofdstad. Fort Amstelhoek bij Uithoorn kende een bezetting van 321 man. Momenteel is dit vestingwerk door de Unesco opgenomen op de lijst van werelderfgoederen. Het stenen fort is van 1911. De genieloods dateert van 1894. Nadat het veen was uitgegraven heeft men het terrein met zand gevuld om de zware bouwwerken te kunnen funderen.
Fort Amstelhoek is momenteel in ontwikkeling maar ook nog steeds open op afspraak voor rondleidingen en bijeenkomsten, info@fortbijuithoorn.nl